Förra inlägget handlade om olika typer av bedrägerier som jag stött på under min tid som bitcoin trader. I detta inlägg kommer jag beskriva hur jag valt att motverka dessa olika typer av bedrägerier. Man kan börja med att konstatera att dessa åtgärder har lagts på allteftersom jag stött på nya bedrägerier. Det finns inget facit, inte ens någon ”best practice” utan man har fått lära sig den hårda vägen.

Det första jag råkade ut för var att personer hörde av sig och de undrade när deras hörlurar, telefoner eller andra prylar skulle levereras. Det var så jag kom i kontakt med bedrägerierna där bedragaren fått offret att betala till mitt swish-nummer för något helt annat än bitcoin. Jag fick rätt belopp och släppte bitcoin och några dagar eller veckor senare fick man samtal från arga köpare av helt andra saker än bitcoin som aldrig fick något levererat. När jag förstod hur dessa bedrägerier gick till så började jag kräva att man i swish-meddelandet skrev ”Köp av bitcoin”. Men det förekom fortfarande bedrägerier där bedragaren ändå lyckades övertala offret att skriva detta meddelande ändå att köpet avsåg något helt annat. Därför började jag kräva meddelandet ”Köp av bitcoin, [användarnamn]” så att jag kunde kolla att användarnamnet på LocalBitcoins stämde överens med betalningen. Det började dessutom bli många affärer ibland vilket kunde resultera i flera betalningar på samma belopp så användarnamnet blev nödvändigt för att kunna hålla isär betalningarna.

IMG_4285

De bedrägerier som fortfarande skedde var oftast via fejkade annonser hos Tradera. Jag hade därför kontakt med säkerhetsavdelningen hos Tradera och informerade om problemen med bedrägerierna. Jag berättade om min lösning genom att kräva meddelandet ”Köp av bitcoin [användarnamn]” och lyckades få igenom en varning i vinnar-mailet från Tradera som sedan dess varnar för att göra swish-betalningar där säljaren kräver att ordet bitcoin förekommer i meddelandet (se exempel nedan).

tradera

Men det förekom fortfarande bedrägerier där personer lurades att ange precis det som efterfrågades. För att försvåra ytterligare så började jag därför kräva även SMS eller telefonsamtal vid första affären med ett nytt swish-nummer. Sedan jag började kräva SMS eller telefonsamtal i kombination med swish-meddelande så slutade i stort sett den typen av bedrägerier helt och jag var förskonad från bedrägerier i nästan ett halvår.

IMG_4287

Beskrivningen blev längre och längre för varje gång och jag började också svara på vanligt förekommande frågor direkt i min annonstext för att slippa svara på samma frågor om och om igen.

faq

Sedan början av maj 2015 så dök det tyvärr upp nya typer av bedrägerier. Denna gång så var köpet av bitcoin snarare ett försök att tvätta pengar från tidigare utförda bedrägerier. Det var nu jag fick börja jobba närmare Swedbank för att kunna kontrollera om vissa misstänkta swish-nummer ”såg ok ut” eller om de blivit anmälda eller hade tidigare misstänkta insättningar eller överföringar. Jag började också ringa upp flera av de större köparna eller säljarna för att få en känsla av rimligheten av affärerna. Jag ändrade också min annonstext för att avskräcka bedragare från att använda mina annonser.

text1

Det kändes som att det skulle avta med bedrägerier men sedan visade det sig att man bara bytt taktik och istället för att använda målvakter som ofta kunde blockeras så tog man över offrets bankid och swish vilket innebar att affärerna gjordes direkt mellan offret och mig eller andra annonsörer på LocalBitcoins utan offrets vetskap. Denna typ av bedrägeri kunde inte ens säkerhetsavdelningen på Swedbank detektera och det började bli riktigt svårt att förhindra alla typer av bedrägerier. Men återkommande i dessa bedrägerier är att swish-numret har varit ett icke registrerat nummer hos eniro.se eller hitta.se. Man har alltså använt kontantkort som ska vara svåra att spåra. Så det sista som hänt är att jag åter har uppdaterat min annonstext och numera kräver att nya köpare eller säljare av större belopp måste ha det mobilnummer som är kopplat till swish registrerat i sitt eget namn sökbart via eniro.se och/eller hitta.se. Sedan detta tillägg så har inga kända bedrägerier utförts och det pågår nu en större utredning kring de bedrägerier som utfördes under början av maj månad.

text2