Efter att ha stött på flera olika typer av bedrägerier sedan jag började köpa och sälja bitcoin via hemsidan LocalBitcoins så tänkte jag det kunde vara lämpligt att försöka beskriva hur dessa bedrägerier gått till.


”Lagliga” trekants-affärer

1. Använder LBC-annons för att utföra betalning (SEK) ”anonymt”
Används för att utföra betalningar där köparen vill förbli anonym gentemot säljaren. LBC-annonsören och/eller säljaren av vara/tjänst kan vara informerade om att det är en trekantsaffär eller så är de ovetande om detta, det är upp till den som startar trekants-affären (man-in-the-middle).
1

2. Använder LBC-annons för att ta emot bitcoin ”anonymt”
Omvänd ordning jämfört med föregående. Här betalar köparen av en vara/tjänst med SEK. Men egentligen går betalningen till en LBC-annons så säljaren av objektet får betalt i bitcoin istället och förblir därmed anonym gentemot köparen.
2


Olagliga Trekants-affärer

1. Använder LBC-annons för att utföra illegala betalningar (handel med droger, prostitution mm)
Samma tillvägagångssätt som ovan men denna gång är det som betalas något illegalt och därmed innebär det en illegal handling om LBC-annonsören inte informeras om att det är en trekantsaffär där en illegal vara eller tjänst betalas med hjälp av LBC-annonsen.
3

2. Använder LBC-annons för att ta emot betalning ”anonymt” i form av bitcoin men vara eller tjänst som säljs är illegal.
Detta är också en variant av ovanstående trekants-affär men denna gång så är det en illegal vara eller tjänst.
4

3. Använder LBC-annons för att ta emot betalning ”anonymt” i form av bitcoin men levererar aldrig vara eller tjänst.
Detta är också en variant av ovanstående trekants-affär men denna gång levereras aldrig den utlovade varan eller tjänsten.
5


Andra typer av penningtvätt och bedrägerier

1. Bankbedrägeri med målvakt
Någon kommer över koder eller övertalar någon att betala till ett konto eller swish-nummer som går till en målvakt. Målvakten lägger sedan order på bitcoin för dessa stulna pengar.
6

2. Bankbedrägeri med direktbetalning
Samma som ovanstående men man använder inte en målvakt utan genomför en direktöverföring från offret till en LBC-annons.
7

3. Bankbedrägeri med stulet BankID och Swish
Detta är nog den farligaste typen av bedrägeri då offrets BankID och Swish installeras på bedragarens telefon (vanligtvis kontant-kort som är svårt att spåra). Därefter behöver nämligen inte bedragaren ha någon ytterligare kontakt med offret utan kan logga in på internetbank, utföra Swish-betalningar etc med hjälp av mobilt BankID och Swish-app.
8